אז אם עוד לא הכרנו, אני דורינא אבישר, רכזת גיוס בחברת פיקארו. במהלך העבודה אני מנהלת קשר שוטף עם מועמדים לחברות בתחום ההייטק, ולאחרונה אני נדהמת בכל פעם מחדש מתהליכי המיון של מועמדים בחברות הייטק. החברות היום מחפשות בנרות את ה"טאלנטים" הבאים, את גאוני הדור שיובילו את פיתוח המוצר שלהן לשלב הבא, יקפיצו את הרמה הטכנולוגית שלהן, או במילים אחרות- את כוכבי הרוק של דורנו: הגיקים.
כדי לברור את המוץ מן התבן, ולאתר כמו שאומרים "בפינצטה" את אותם יחידי סגולה, כל חברה מאמצת שיטות ונהלי מיון ייחודיים. אני, לעיתים קרובות, מוצאת את עצמי משתתפת בצערם של מועמדים (מוצלחים מאוד לכל הדעות) שמוצאים עצמם מטורטרים ללא הרף במירוץ המטורף הזה, שהופך בחלק מהמקרים למסכת של אתגרים פיזיים, מנטאליים, טכנולוגיים ורגשיים.
מועמדים מסכת של אתגרים פיזיים, מנטאליים, טכנולוגיים ורגשיים
תשמעו סיפור- לאחרונה ליווינו את תהליך החיפוש של מועמד מצוין, מפתח Java בכיר וחזק טכנולוגית ששאף לתפקיד משמעותי ומאתגר במיוחד. הוא התחיל דרכנו תהליך מיון לתפקיד מפתח ראשון בחברת סטרט אפ קטנה ונחשקת בתחום ה- Big data. החברה, איכותית ובררנית במיוחד, מנהלת בימים כתיקונם תהליכי מיון מפרכים הכוללים מספר מבחנים טכנולוגיים וראיונות. אותו מועמד, שמפאת ניסיונו הרב בטכנולוגיות מגוונות היה מחוזר עד מאוד, הבהיר במהלך התהליך שהוא לא מעוניין לעבור את מסכת המיון הזו (במיוחד מאחר והחזיק באותו זמן מספר הצעות אטרקטיביות בידו- מחוזר כבר אמרנו?). "מה קרה בסוף?" אתם שואלים? האם עשה בשכל או טעה טעות קריטית? נגיע לזה בהמשך…
אז חזרה לנושא- עשר המכות! שימו לב: ניתן למצוא בשוק הישראלי חברות בהן תהליך המיון למשרות מסוימות כולל לא פחות מ 6-7 שלבי מיון נפרדים בוריאציות שונות. הנה עשרה מהמיונים הקיימים היום בחברות (עשר המכות שנחסכו מהמצרים):
- ראיון טלפוני- יכול להתקיים ראיון טכנולוגי או אישי (HR) בטלפון, בו נאספים פרטים כלליים לגבי נסיונו ומיומנויותיו של המועמד. המידע משמש לרוב לסינון ראשוני ע"פ קריטריונים קבועים מראש.
• טיפ: היו נעימים, דאגו לסביבה שקטה בה תוכלו לשוחח בחופשיות, ועשו מאמץ לפרט את ניסיונכם באופן ממצה אך שלם. זכרו לציין ניסיון ניהולי, ניסיון בכלי/שפת פיתוח פחות נפוצים ואת הישגיכם אך הימנעו מיהירות או ריכוז עצמי.
- ראיון פרונטלי- גם כאן הראיון יכול להיות ראיון אישי או טכנולוגי. במהלך הראיון המראיין/ת ינסו לקבל תמונה מלאה של נסיונכם, כישוריכם ואופייכם כדי לבחון את התאמתכם למשרה המדוברת.
• טיפ: התכוננו היטב, למדו על החברה ועל התפקיד, והגיעו רגועים ככל הניתן. נסו לקיים סימולציה כך שתענו על השאלות בנינוחות המירבית ותוכלו להביא לביטוי את יתרונותיכם.
- ראיון שני/נוסף- לרוב מול בעל תפקיד בכיר יותר בחברה- ראש צוות או מנהל בכיר יותר.
- מטלה מקצועית/אתגר- חברות רבות ישלחו אליכם במייל מטלה או קישור למשימה טכנולוגית לביצוע Online הבוחנת את רמתכם המקצועית. לעיתים זה יעשה כחלק מהראיון בחברה (מבחן כתוב, או כזה המשלב כתיבת קוד על מחשב).
• טיפ: פנו זמן- לעיתים המשימה ארוכה ומסובכת. עשו את המיטב והקפידו להשלימה במהירות האפשרית. אם לא ידעתם על קיום המבחן ואתם לחוצים בזמן יהיה עדיף לתאם מועד אחר מאשר לא לסיים את המבחן. בעת פתרון משימה מקצועית הקפידו לפרט את דרך הפתרון ולהשקיע בפרטים- זה עוזר להימנע מבאגים קטנים ומעיד על רמת היסודיות שלכם.
- יום מיון במכון אבחון- מדובר ביום מבחנים הכולל מבחני מחשב (לוגיקה, יכולות מתמטיות, אנגלית ועוד), מבחנים אישיותיים, ראיון ע"י פסיכולוג ו/או פעילות קבוצתית.
• טיפ: הגיעו רגועים, נסו לאסוף מידע לגבי סוג המיונים שייערכו ולהתכונן כמיטב יכולתכם.
- בדיקת פוליגרף- כן, יש חברות (לא רק בטחוניות) המבצעות בדיקות פוליגרף כחלק מהליך המיון. למשל: חברות בתחום ה-Forex
- בדיקה גרפולוגית- נעשית באופן גלוי או ללא ידיעת המועמד, לקבלת חוות דעת מקצועית הנוגעת לאישיותו ואמינותו. למרות חוסר אמינותה הבדיקה עדיין בשימוש.
- יום התנסות- יש חברות, במיוחד חברות קטנות בעלות אווירה משפחתית, להן חשוב מאוד לבדוק את התאמתו של המועמד ל"רוח החברה", לאנשים המרכיבים אותה, ולזרימה הכללית במקום. ביום זה המועמד עובד יום מלא או חלקי בחברה, יוצא עם העובדים לארוחת הצהריים וכו'. יום כזה מאפשר לקבל "טעימה" משגרת העבודה יחד, ולהפיק מסקנות בנוגע להתאמה.
• טיפ: נסו להפיק תועלת בעצמכם מיום כזה ולקבל מידע ו"תחושה" לגבי החברה והעובדים.
- ממליצים- בדיקת ממליצים תכלול בדרך כלל שיחות עם כ- 2-3 ממליצים שיסופקו ע"י המועמד עצמו. לרוב מדובר במנהלים קודמים, לעיתים גם בקולגות ממסגרות קודמות. בשיחה הגורם המגייס ינסה לקבל תמונה של המועמד כעובד/קולגה- יתרונותיו, חסרונותיו ומאפיינים אחרים.
• טיפ: מסרו פרטים של ממליצים עמם היו לכם יחסים טובים, ואתם בטוחים שימליצו עליכם היטב. הכינו אותם ומסרו להם מידע לגבי המשרה שבנידון.
- הכנסת ראש ללוע של אריה
טוב, נו, אולי יוותרו לכם על המכה העשירית…
הכנסת ראש ללוע של אריה
אז לסיכום, התהליך מרגיש לעיתים אינסופי או אפילו מוגזם, ולעיתים שאלות יחזרו על עצמן יותר מפעם אחת. גלו סבלנות- יש אור בקצה המנהרה, בקבלה למשרה הנכספת.
חברת השמה טובה תוכל להכין אתכם למיונים השונים ולהסביר את התהליך מתוך היכרות עמוקה עם החברה הספציפית ושיטות המיון בהן היא נוקטת. בכל מקרה, ובייחוד אם אתם מנהלים את תהליך חיפוש העבודה לבדכם, אני ממליצה בחום לברר מראש מה כולל התהליך בכל חברה. כך תוכלו להתכונן, להבין קצת יותר את לוח הזמנים, ולשקול בצורה מושכלת משרות שונות זו כנגד זו.
כמובן שאותן חברות המעבירות את המועמדים מעיין ויה דולורוזה מודרנית יודעות גם לפנק את העובדים המתקבלים, ולהציע להם הטבות מגוונות: החל בתנאי שכר מצוינים ועד שירותים שונים כגון קונסיירז' פרטי, אישור לקבל סחורות מחו"ל על חשבון החברה, או הטבות אחרות. אז בקיצור- "יש תמורה לאגרה", וכל הסיפור יכול מאוד להשתלם לכם בסופו של דבר.
ומה לגבי אותו מועמד מחוזר? הוא שיחק אותה באחד מאותם מקרים נדירים: החברה זיהתה את הפוטנציאל הרב הגלום בגיוסו, והוא מצידו השכיל לייצר כימיה וקשר בינאישי מצוין עם הגורמים המגייסים, מה שהוביל אותם לוותר לו על התהליך הארוך והיום הוא מוביל את פיתוח המוצר שלהם ומרוצה עד השמיים מהתפקיד.
אז מה המסקנה?
ניהול תהליך נכון והשקעת אנרגיות ביצירת קשר עם הגורם המגייס יכול לפעמים לקצר עבורכם את המסע. מצד שני- זיכרו שני דברים:
- המקרה הזה הוא היוצא מהכלל המעיד על הכלל
- אם אתם בתהליך מיון בחברה שדורשת מכם לעבור שבעה מדורי גיהנום, כדאי לכבד את התהליך ולקחת בחשבון שאם תתקבלו לתפקיד תעבדו בסביבה בה תהיו מוקפים ב"שורדים" מובחרים כמוכם- לא שווה?
שיהיה ב-ה-צ-ל-ח-ה-!