כן, אני יודעת שייתכן שאני קצת מרימה להנחתה, (ואולי אפילו יהיו מי שינצלו את הבמה כדי להגיד שאין צורך במחלקות גיוס, ושכל תחום הגיוס הוא מיותר…), אבל בואו נהיה מציאותיים- האם בעודכם כותבים את קורות החיים שלכם חולפת לכם המחשבה: "מי שמהתחום כבר יבין", או "אני לא צריך לפרט מי שקורא את קורות החיים שלי כבר יבין"?
אם כן, אתם בבעיה.
אני רוצה להעלות בפניכם עובדה: אתם לא תמיד יודעים מי קורא את קו"ח שלכם. האם מדובר באדם טכנולוגי מקצועי או פוזיציה אחרת בארגון שמהווה מסננת ראשונית? האם ידעתם שברוב החברות המזכירה/ רכזת גיוס זוטרה היא זו שעושה את הסינון הראשוני של קורות החיים?
כך או כך חשוב וראוי לכתוב את קו"ח שלכם באופן מקצועי מצד אחד אבל באופן נהיר לכל פוזיציה שאיננה טכנולוגית בארגון.
נכון, כולנו רוצים שאת קו"ח שטרחנו וכתבנו יקרא מנהל המחלקה או ראש הצוות שעתיד לנהל אותנו. הבעיה היא, שבדרך כלל האדם הראשון שיקרא את קו"ח שלכם, הוא אדם לא טכנולוגי אלא אדם שעוסק בגיוס, או לחילופין אדם שלא בא מתחום/טכנולוגיה/מוצר זהים לשלכם. לכן- אם את קורות החיים שלכם לא עברו את הסינון הראשוני, אותו מנהל מחלקה/ ראש צוות לא יזכה אפילו לראות את קורות החיים שלכם.
אז למה אני מספרת לכם את כל זה?
תהליכי גיוס תמיד מתנהלים בסמוך לעבודה השוטפת וגיוס מוסיף לחץ ועומס על כל הנוגעים בדבר. צאו מנקודת הנחה שמי שקורא את קורות החיים שלכם, קורא עשרות קורות חיים ביום, ולכל היותר (וזה אם אני מגזימה) מקדיש 20 שניות לקריאת קורות החיים. יתירה מכך, אם יגיע לקו"ח שלכם בין האחרונים, ואחרי שקרא מאות קורות חיים, ייתכן ולנחש מבין השורות מה עשיתם תהיה משימה מתישה עבורו, והוא פשוט יוותר מראש.
במקרים בהם אתם מגיעים למעסיק כלשהו דרך חברת השמה, אני יכולה לספר לכם שקורות החיים נשלחים בצירוף מלל אישי של השולח, מה שיכול להיות לטובתכם באותם מקרים בהם קורות החיים שלכם חסרים. מניסיוני האישי אני יכולה לספר לכם, שכמגייסת בפיקארו אני מנסה להבין את הפער בין הכתוב בקו"ח לבין דרישות המשרה. במידה והמועמד לא כתב בקורות החיים טכנולוגיות נדרשות שצבר בהן ניסיון, אני משקפת את זה למעסיק המגייס בחוות הדעת שאני כותבת. בהרבה מן המקרים מדובר "בהשלמות" מידע שאיננו כתוב ו/או חידוד ספציפי. אגב, גם במקרים כאלו אני מקבלת פעמים רבות את התגובה: "אז למה זה לא כתוב בקורות החיים?"…
אז להלן כמה עצות מעשיות, מה לעשות כדי שקורות החיים שלכם יעברו בהצלחה את המסננת הראשונית, ויגיעו ליעדן המבוקש:
לצורך העצה הראשונה אני אתן דוגמא שתמחיש: לאחרונה אני עוסקת בגיוס לחברה בתחום ה- Storage. עבור אותה חברה אני מחפשת גם ראש צוות וגם איש QA. מה שחשוב לאותה חברה הוא שהמועמד צבר ניסיון ב- Linux, כתב סקריפטים ב- Python/Perl/C/Shell, ולראש הצוות- ניסיון בהקמת צוות QA מאפס.
במסגרת החיפושים קיבלתי קורות חיים של מועמד מצויין, שמגיע מחברת סטארטאפ בתחום ה- Storage. המועמד כתב כך את קורות החיים:
2005- היום- חברת X
בדיקות ידניות ואוטומציה, כחלק מצוות.
למזלו ולמזלי אני מכירה את החברה ממנה מגיעה, ומודעת לכך שהיא בתחום ה- Storage, ושהם עובדים בסביבת Linux, ולכן יכולתי לקדם אותו מול החברה המגייסת. אבל אם קורות החיים של אותו מועמד היו מגיעים ראשית לאדמיניסטרטורית בחברה המגייסת, שמן הסתם לא היתה בעלת הכרות עם השוק ועם החברות המתחרות של ה- SU בו היא עובדת, קורות החיים שלו לא היו עוברים את הסינון הראשוני מכמה סיבות:
- לא כתובה בהן כותרת התפקיד אותו ביצע (מהנדס QA כמובן)
- חסרות כל ה- Buzz Words אותן האדמיניסטרטורית מחפשת בקורות החיים כגון: Linux, ואחת מהמילים הבאות: Python/Perl/C/Shell.
אז מה המסקנה?
כתבו את שם התפקיד שלכם ואת עיקר הטכנולוגיות שבהן אתם עושים שימוש. אם התפקיד כרוך בניהול אנשים אנא ציינו זאת באופן ברור.
עצה שנייה: אם עסקתם במספר טכנולוגיות במקביל חשוב לציין בקורות החיים במה התמחתם. לפעמים כשרואים קורות חיים עם המון המון טכנולוגיות, מרוב עצים לא רואים את היער, וקשה להבין מה מבין הטכנולוגיות הוא העיקר ומה התפל. זה נכון שבשיחה טלפונית יבררו איתכם היכן רכשתם את הטכנולוגיות שציינתם ומה מידת השליטה בהן, אבל אם לא יהיה רמז לאלו בקורות החיים, כנראה שהשיחה הראשונית הטלפונית בכלל לא תתקיים.
עצה שלישית: באופן אישי אני מבקשת מהמועמדים שאני מראיינת לא לכתוב קו"ח בצורה מעורפלת, אלא בצורה ברורה ותמציתית וזאת משום שזה משקף את יכולת המיקוד והיכולת להבחין בין עיקר לתפל. התייחסו לקורות החיים שלכם כאל פרוספקט עליכם, שמצד אחד צריך לתת את ראשי הפרקים, את הטכנולוגיות שצברתם, ובמה התמחתם, אך מצד שני לא צריך לפרט לפרטי פרטים את כל מה שעשיתם ב- 20 השנים האחרונות, אלא להשאיר מקום למי שקורא להשאר סקרן, ולרצות לפגוש אתכם כדי ללמוד עליכם עוד.
עצה רביעית: את התפקיד שביצעתם- כיתבו תחת הטייטל שהכי מקובל בשוק. ארגונים נוטים להעניק"טייטלים" שונים לאותו תפקיד. נסו להבין מה הטייטל המקובל בשוק לתפקיד שביצעתם- וכיתבו אותו בקורות החיים. כמובן מתחת לכותרת של התפקיד שביצעתם- ציינו בנקודות את תחומי האחריות שלכם.
עצה חמישית: מקדו את קו"ח לתפקידים אליהם אתם מעונינים להגיש מועמדות. אין טעם להרחיב ולפרט על תפקידים שאינם רלוונטיים לפוזיציה אותה אתם מחפשים.
עצה שישית: מה חשוב לציין תחת כל תפקיד בקורות החיים?
ציינו את תחומי האחריות שלכם בנקודות.
תחת כל תפקיד, ובעיקר תחת התפקיד האחרון, ציינו את הטכנולוגיות (Buzz Words) הרלוונטיות לאותו תפקיד. אני ממליצה לא לעשות רשימת מכולת בתחתית קורות החיים של כל הטכנולוגיות שצברתם, אלא לציין תחת כל תפקיד את הטכנולוגיות הרלוונטיות לו.
כמו כן, חשוב לציין מה המוצר. חשוב גם לפרט ברמה הבסיסית את הטכנולוגיות בהן מפותח המוצר (שפה, מערכת הפעלה בסיסי נתונים וכמובן אם יש טכנ' מתקדמת לציין).
ציינו גם למי הכפיפות וכמה אנשים ניהלתם (אם ניהלתם), מי היו הלקוחות/שווקים ,תהליכים חשובים שהובלתם ועוד.
עצה שביעית וחשובה: כיתבו בקורות החיים שלכם הצלחות שלכם. למשל:
אם קיימת התקדמות היררכית ו/או רוחבית באותה חברה אנא ציינו שנות ניסיון בכל תפקיד מי שיקרא את הדברים יבין את הפוטנציאל הגלום בך.
אם אתם מיועדים לתפקיד מכירות/ שיווק דאגו לציין מה היה מחזור המכירות ובכמה הגדלתם את מחזור המכירות בחברה.
זיכרו: המעסיק הפוטנציאלי בסופו של דבר הוא עסק כלכלי, שרוצה לדעת כמה כסף ירוויח כתוצאה מכך שיצרף אתכם לצוות שלו, מה התועלות שיצמחו מכם, ומה האופק שלכם בחברה.
קבוצת ביקורת:
תנו לאדם שאיננו סופר טכנולוגי לקרוא את קו"ח ולשמוע ממנו מה הבין (מבלי לרדת לפרטים טכנולוגים)
אני בטוחה שכל מי שישכיל להשתמש בעצות האלו כאשר הוא כותב את קורות החיים שלו ירגיש מייד איך הוא מקבל יותר הצעות עבודה, ויותר מזה, מקבל יותר הצעות עבודה רלוונטיות.
שיהיה בהצלחה!!!
מנהלת גיוס בפיקארו
מחפש עבודה בהייטק?
רוצה להחשף למגוון משרות המותאמות לניסיון ולהעדפות שלך?
נשמח לשמוע מה חשבתם על המאמר ועל איזה נושאים נוספים בתחום חיפוש העבודה בהייטק הייתם מעוניינים לקבל טיפים