אני חייבת לשתף אתכם במקרה שקרה לי לאחרונה.
אני מגייסת באופן בלעדי מתכנתי RT Embedded בכירים עבור לקוח שלי חברת תקשורת בינלאומית ומצליחה שפתחה לאחרונה מרכז פיתוח בארץ. אני חייבת לציין שהגיוס מאוד ממוקד, הם מחפשים מועמדים שמגיעים מרקע מסוים ומחברות תקשורת, לכן החלטתי להשקיע את כל כולי באיתור המועמדים המתאימים באופן ממוקד מאוד בלינקדאין.
כמו שכבר כתבתי קודם המשרה לא קלה לאיוש כיוון שהם מחפשים מועמדים מחברות מסוימות שצברו ניסיון של לפחות חמש שנים בפיתוח
C/C++ המועמדים צריכים להתמחות בעבודה עם מערכות ההפעלה VxWorks/ Linux. כאילו שזה לא מספיק ממוקד הם גם חייבים להיות מנוסים בעבודה מול הפרוטוקולים Ethernet, IP and TDM .
לאחר חפירה בלתי נגמרת בלינקדאין ומאמץ אדיר להגיע למועמדים המתאימים ביותר, הצלחתי להביא לקו הזינוק מועמדים בהחלט ראויים לתפקיד הנכסף. כאן בדיוק מתחיל הסיפור, אחד המועמדים שנמצא כטאלנט מבחינה מקצועית התקדם בתהליך; והגיע כמעט עד קו הגמר. המשוכה האחרונה שהייתה לפניו הייתה ראיון משאבי האנוש. שכחתי לציין קודם שהמשרה היא; למעשה; משרת הובלה שכוללת גם ניהול; ולכן הם מעוניינים במועמדים בעלי אוריינטציה ניהולית וכישורים בינאישיים גבוהים. בכל אופן; בכל השלבים מרגע בו אצבעותיי לחצו על העכבר כדי להיכנס לפרופיל הלינקדאין של המועמד; וכמובן לאורך כל שלבי הגיוס הייתי מעורבת לחלוטין. אז מה קרה אתם בטח שואלים?? המועמד פשוט "דאג" לעשות את כל הטעויות האפשריות בראיון האחרון: ראיון משאבי אנוש .
בקצרה וע"מ שכולכם תשכילו אני אתן כמה דוגמאות לטעויות, שעם קצת הכנה מראש ניתן ללא ספק להימנע מהם. אחת התופעות (יותר נכון: השאלות) המפורסמות ביותר, שקצרה היריעה מכדי לתאר את כמות הפעמים בהם הנושא עלה לדיון בכל מדיה אפשרית, ומשום מה ישנם אנשים שפשוט מסרבים להקשיב . נו ניחשתם מהי השאלה ? נכון השאלה הידועה לשמצה שנשאלת אגב כמעט בכל ראיון … "מה החיסרון שלך?" ומה התשובה המפורסמת ביותר? עוד ניחוש אחד קטן … נכון! פרפקציוניזם…
אז חברים, בכנות אני ממליצה לחדול את עניין הפרפקציוניזם! מראיינות ומנהלות משאבי אנוש מנוסות כמו במקרה המדובר כל כך רגילות לקבל את התשובה השחוקה הזו, וכן, גם כשהיא מגיעה בוורסיות שונות. לא רק שתשובה זו אינה (לרוב) האמת אלא שזו טעות לענות כך. קודם כל יש להבין ולדעת את דרישות התפקיד, וכן לאבחן את התכונות או היכולות הנדרשות למשרה, מה שלצערי למרות כל הסברי (הבלתי נגמרים לעיתים) המועמד שלי לא השכיל לעשות. ההצעה הטובה ביותר היא לחשוב מראש על כמה אלטרנטיבות, כאשר הקו המנחה הוא לחשוב על חסרונו שאינם פוגעים ביכולת שלכם לבצע באופן שוטף את התפקיד הספציפי אליו אתם מכוונים. בנוסף, תדאגו תמיד לציין אילו צעדים אתם נוקטים בכדי להתגבר על חסרונכם מבלי להעביר תחושה לאדם שמולכם שאתם מתגוננים.
מצחיק עד מגוחך…
אז הנה כמה דוגמאות קצת יותר טובות לתשובות לשאלת החיסרון:
יש לי קושי מסוים בסדר וארגון, אך כיוון שאני מכיר את עצמי פיתחתי שיטה שעוזרת לי לנהל את הזמן והמשימות.
דוגמא נוספת, יש לי נטייה לחכות עד הרגע האחרון כדי לקבוע פגישות לקראת השבוע הבא, אבל כבר למדתי שתזמון מראש הגיוני הרבה יותר וכעת אני מפנה לעצמי זמן מוגדר כבר באמצע השבוע לשבת ולקבוע פגישות.
דוגמא אחרונה חביבה, אני רגיל לעבוד על פרויקט אחד ורק כשהוא מסתיים לעבור לפרוייקט הבא, אבל עם הזמן למדתי לעבוד על כמה פרויקטים בו זמנית ויותר מזה גיליתי שזה אפילו גורם לי להיות יצירתי ויעיל יותר.
ובחזרה למקרה המסופר, המועמד לצערי הגיע כמעט עד לפסגת האוורסט לאחר טיפוס מייגע, אך כיוון שלא הכין את עצמו לראיון משאבי האנוש, לא הצליח להגיע לפסגה הנחשקת. מיותר לציין שהמועמד מאוד התאכזב, שכן מאוד רצה את המשרה.
מסקנה! חברים אל תזלזלו בראיון משאבי האנוש למרות שהרבה חברות ממקמות אותו אחרון בתהליך הגיוס, הוא חשוב לא פחות ולפעמים אפילו יותר מכל השלבים הממיינים האחרים. כדי לצלוח אותו ולקבל את המשרה הנכספת, תדאגו להתכונן מראש, ולהכין תשובות טובות לשאלות שברור שתישאלו עליהן בראיון משאבי אנוש.
מורן מזרחי,
רכזת גיוס והשמה, חברת פיקארו
מאמר ראשון בנושא: איך תעשה את המקסימום כדי ליפול בראיון אישיותיחלק ב'
מחפש עבודה בהייטק?
רוצה להחשף למגוון משרות המותאמות לניסיון ולהעדפות שלך?