סיפור אמיתי, לא נגענו:לאחרונה אני עוסקת בגיוס של מנהל מוצר למוצרי  Cloud Computing ווירטואליזציה עבור אחד מהסטארטאפים  היותר מוצלחים שאנחנו מגיסיים עבורם, סטארטאפ שנכתבה עליו כתבה לאחרונה בדה- מרקר ושדורג כאחד הסטארטאפים המבטיחים, שהיזמים שלו גייסו סכום דו ספרתי מקרנות הון סיכון מובילות.  מאחר ומדובר בתפקיד מאוד משפיע בכפיפות ישירה למנכ"ל, החברה מחפשת מנהל מוצר שכבר ניהל מוצרי וירטואליזציה או Cloud Computing (בחברות כמו VMware, Google, HP, IBM מייקרוסופט), אך עוד יותר מזה הם מחפשים אדם וורבאלי, בעל יכולות מכירה, פרזנטטיבי מול לקוחות,  דינאמי ויוזם. הנה הסיפור… 

 

לאחר  חיפוש קדחתני ברשת החברתית לינקדאין להצלחתי לאתר מועמד שעל הנייר היה נראה בדיוק מה שמחפשת חברת הסארטאפ: יוצא אחת החברות שציינתי לעיל, ניהל בעבר מוצרי  Cloud Computing, השכלתו מהטכניון בהצטיינות. הרזומה שלו היה נראה מבטיח. יותר מזה: לאחר ששלח אליי קורות חיים ראיתי שציין שם את תכונות האופי הבאות: "אדם וורבאלי, בכל יכולות מכירה, פרזנטטיבי, אנרגטי. במהלך שנות ניסיוני צברתי עשרות קשרים עם לקוחות Enterprise מובילים בעולם". בקיצור, חלומה הרטוב של כל מגייסת.

 

האופטימיות שלי גברה כשגם הראיון הטכני עבר בהצלחה. כלומר 2 משוכות כבר עברנו (גם איתור המועמד "המושלם" וגם ראיון טכני), והנה המועמד ,שמאוד מאוד רצה את התפקיד הגיע לראיון הנכסף עם מנכ"ל החברה, שועל קרבות וותיק שיודע בדיוק מה הוא מחפש. למרות הרצון העז להתקבל לחברה, המעמד והתתרגשות גרמו למועמד (שכזכור על הנייר הוא: " אדם וורבאלי, בכל יכולות מכירה, פרזנטטיבי, אנרגטי") לענות בעיקר כן ולא, ולענות תשובות לאקוניות באשר לניסיונו הקודם. המנכ"ל, שרצה בכל זאת לתת הזדמנות למועמד החליט לתת לו צ'אנס נוסף להפגין את ה"וורבאליות", וה"יכולות מכירה" שהבטיח בקורות החיים, ולכן החליט להתקדם לשאלה הפתוחה: "האם יש לך שאלות נוספות או דברים נוספים שתירצה לציין?" ונחשו מה ענה המועמד הנרגש? האם הרים את הכפפה?… לפני שאני ממשיכה לספר לכם על המקרה הספציפי הזה תחשבו על עצמכם באותה סיטואציה:

מה אתם עונים בסוף ראיון עבודה כאשר המראיין שואל  אתכם: "האם יש לך שאלות נוספות?" האם התשובה שלכם היא: "אמממ, לא." ? בדרך כלל השאלה הזו גורמת לרוב המועמדים קצת להזיע, ולענות "לא". זה כמובן לא מה שהמראיין רוצה לשמוע. בעיקר אם מדובר במשרה שהיכולת הוורבאלית שלכם חשובה עבורה, כמובן שלא זו התשובה שהמראיין רוצה לשמוע. אבל יותר מזה,  המפתח להצלחה בשאלות שתשאלו את המראיין, הוא בהפגנת התעניינות אמתית וכנה לגבי החברה והתפקיד שאתם מיועדים אליהם. אל תפחדו להשתמש בשאלות אינטליגנטיות כדי ללמוד על התפקיד והחברה. התשובות שתקבלו יעזרו לכם לקבל החלטה. הרווח הצדדי הוא שהמראיין יהיה חשוף להתעניינות שלכם בתפקיד ובחברה.

 

כאשר אתם מתכוננים לראיון העבודה הבא שלכם, להלן סט שאלות שיעזור לכם להתכונן לשאלה הגורלית.  זיכרו שכל ראיון הוא אחר, ושהשאלות להלן הן רק הנחיות כלליות למגוון שאלות שתוכלו לשאול. סט השאלות שלהלן מכסה ספקטרום רחב של תפקידים, התאימו את השאלות לתפקיד הספציפי ולסיטואציה שבה אתם נמצאים:

 

  1.  כמה אנשים יש בצוות שאני מיועד/ת אליו? מה תפקידם?
  2.  אם מדובר בתפקיד חדש במחלקה חדשה, שאלו למה מוקמת המחלקה החדשה? מה התכנון לגבי גדילת המחלקה? 
  3. אם אתם מחליפים מישהו תשאלו את מי אתם מחליפים? למה הוא עוזב?
  4. אם קודמכם בתפקיד פוטר– מדוע פוטר? מה חשוב לכם שמי שימלא את מקומו יעשה אחרת?
  5. אם מדובר בתפקיד חדש לגמרי שאלו למה החליטו שיש צורך בתפקיד זה? מה כולל התפקיד?
  6. מה היעדים בתפקיד? מה יחשב כהצלחות? 
  7. מה המשימות השונות של התפקיד? ככל שתבינו יותר מה המשימות השונות של התפקיד, ומה יחשב כהצלחה, תוכלו להדגיש במהלך הראיון כל ניסיון קודם שרכשתם שיוכל לעזור לכם לבצע את המשימות של התפקיד, ותוכלו לספר על סיפורי הצלחה שלכם מתוך ההיסטוריה התעסוקתית שלכם, שמעידים על יכולתכם לייצר הצלחות בתפקיד.
  8. ניתן לשאול בעדינות: אילו מיומנויות וניסיון הכרחיים כדי למלא את התפקיד? 
  9. כדי לייצר קצת Small Talk  עם המראיין תוכלו לשאול אותו כמה זמן הוא בתפקיד? מהיכן הגיע? התשובה בדרך כלל תאפשר לכם קצת לחוש האם המראיין עצמו מאושר בתפקיד, כמה זמן אנשים נשארים בחברה, וכמובן תאפשר לייצר שיחה קצת יותר אישית עם המראיין.
  10. מה יהיו תחומי האחריות שלי בשנה/ ברבעון הקרובים?
  11.  מה שעות העבודה המקובלות? האם נדרשת עבודה בסופישבוע?
  12. תמיד תגיעו לראיון אחרי שקראתם באתר החברה מה המוצר.שאלו מה המוצר? (תסבירו שהתכוננתם מראש וקראתם באתר אבל תשמחו לשמוע גם במילים של המראיין).
  13. מי המתחרים?
  14.  מה יהיה הכי חשוב לכם לראות שאעשה כעובד בתקופה הראשונה שלי בחברה?
  15. מה תהליך ההכשרה,אם בכלל? האם יש מי שיחפוף אותי? אם לא,האם תירצו שאלמד משהו מראש/ אתכונן?
  16.  מה מבנה החברה? כמה צוותים, כמה מחלקות, הירארכיה? יעזור לכם להבין למי אתם כפופים, ולמי כפוף מי שאתם כפופים אליו.
  17. מה המודל העסקי של החברה? מי הלקוחות?
  18. מה היעדים של החברה בטווח הקצר ובטווח הרחוק?
  19.  מתי אני צפוי לקבל מכם תשובה?
  20.  האם יש שלבים נוספים בתהליך המיון /  מה הם השלבים הבאים בתהליך?

 

נחזור לסיפור המועמד מלמעלה. ניחשתם נכון. המועמד לא הרים את הכפפה. למרות ההזדמנות שהמנכ"ל נתן לו לשאול שאלות אינטיליגנטיות, ולהפגין עניין במשרה וורבאליות, המעמד וההתרגשות ,לצערי ולצערו, גרמו לו להאלם דום, ולענות "לא" קצר, וכמובן שלא היה המשך לתהליך, למרות רצונו העז של המועמד להתקבל לחברה.

עליכם לזכור: כאשר אתם נמצאים בראיון עבודה, לא רק החברה בוחנת אתכם, גם אתם בוחנים האם התפקיד המוצע מתאים לכם. לשאול שאלות זה נפלא. כמובן לא מומלץ לשאול את כל השאלות המוזכרות לעיל בראיון אחד… בחרו 2-3 שאלות מתוך הנ"ל שהכי חשובות לכם ונראות הכי מתאימות לסיטואציה. ועוד יותר חשוב, אל תשאלו שאלות רק כדי לשאול. הישארו קשובים לתשובות ומתעניינים, ונצלו את פרק הזמן שבסוף הראיון לייצר דיון מעניין עם המראיין.

 

שיהיה בהצלחה!!

הכותבת הינה אורנה דרימן,

מנכ"לית חברת פיקארו גיוס והשמה להייטק